Terkini: FSG meminta Ian Ayre untuk tidak meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Liverpool

Ketua Eksekutif Liverpool Ian Ayre akan meletakkan jawatannya pada akhir musim depan. 

Ian Ayre, berusia 52 tahun itu dalam jawatan sekarang sejak 2013, menjadi pengarah urusan telah sebelum ini dan pengarah komersial dalam tempoh sembilan tahun di Anfield, tetapi telah memutuskan untuk meletakkan jawatan pada akhir kontraknya, iaitu pada bulan Mei 2017.

BPI / Rex / Shutterstock
Ketua Eksekutif Liverpool, Ian Ayre, akan pergi pada akhir musim depan. (Kredit : BPI / Rex / Shutterstock )

Ayre yang kerap dilihat sebagai tokoh yang memecah-belahkan di kalangan peminat, sering menanggung beban kritikan daripada orang-orang yang tidak melihat dia sebagai mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk menjalankan tanggungjawab kedudukannya di kelab Liverpool, ketika dia juga menjadi sasaran daripada kemarahan penyokong semasa protes harga tiket baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, pemilik Fenway Sports Group telah menjadi penyokong kuat lelaki ini yang membantu membuka jalan bagi pembelian semula pada 2010 selepas mengundi menentang pemilik pada masa itu, Tom Hicks dan George Gillett dalam pertempuran lembaga pengarah untuk masa depan kelab.

Beliau kemudian membantu membawa kestabilan yang amat diperlukan. Malah, FSG cuba memujuk beliau untuk mengubah keputusannya walaupun tanpa kejayaan.

“Ian memberitahu kami mengenai niatnya untuk meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif beberapa bulan yang lalu,” kata salah satu kenyataan dari FSG pemilik utama John W Henry, pengerusi, Tom Werner dan presiden Mike Gordon.

“Kami bertanya kepadanya beberapa kali untuk mengambil sedikit masa untuk mempertimbangkan semula keputusannya tetapi tidak berupaya untuk meyakinkan beliau untuk kekal sebagai Ketua Pegawai Eksekutif selepas bulan Mei 2017.

“Kami akan, pada satu ketika dalam masa terdekat, mula untuk mengenal pasti dan merekrut pengganti yang layak untuk terus membina atas asas tertunggak yang telah diletakkan oleh Ian.

“Di bawah kepimpinan beliau yang telah kami lihat Liverpool berubah daripada sebuah kelab yang berada di ambang muflis ke salah satu yang pada hari ini menikmati kestabilan kewangan dan operasi yang kukuh.

“Kestabilan adalah satu komoditi yang sering di bawah nilai dalam organisasi sukan tetapi ia telah menjadi ciri asas ketika masa Ian bertanggungjawab.

“Liverpool akan mendapat manfaat daripada kerja cemerlang beliau selama bertahun-tahun akan datang.”

 

Sumber: This Is Anfield

Post Author: Bos LMreds