Pendirian Pengulas Bola Sepak, Sky Sports Mengenai Takdir The Reds Di Liga Perdana Musim Ini

LIVERPOOL akan menjadi pencabar terdekat Manchester City dalam Liga Perdana musim ini, tetapi akhirnya bakal tersungkur.

Itulah pandangan penganalisis Sky Sports, Tim Sherwood dan Craig Bellamy, yang berpendapat bahawa anak buah Pep Guardiola akan mempertahankan kejuaraan mereka.

City telah merangkul kejuaraan ketiga Liga Perdana musim lalu dan juga memecahkan beberapa rekod di sepanjang perjalanan.

Walaupun Liverpool hanya mampu menamatkan musim di tangga keempat musim lalu, mereka melangkah ke final Liga Juara-Juara, serta juga mengalahkan City sebanyak tiga kali. Ini menjadikan Liverpool sebuah pasukan lawan yang kuat bagi City.

The Reds juga telah membina semula skuad mereka pada musim panas dengan membawa Fabinho, Alisson dan Naby Keita, manakala Virgil van Dijk telah benar-benar mengukuhkan bahagian pertahanan Liverpool.

Anak-anak buah Klopp telah memulakan musim ini dengan baik dan kekal dengan rekod tanpa kalah selepas sembilan perlawanan, berada di tahap yang sama dengan City.

Pasangan itu mengetuai kedudukan liga dan kelihatan bersedia untuk bertempur sepanjang kempen itu, dengan Chelsea rapat di belakang mereka.

Tetapi apabila ditanya mengenai siapa yang akan bergelar sebagai juara, kedua-duanya, Sherwood dan Bellamy yakin bahawa City akan menang.

“City, tanpa keraguan akan memenangi liga, kata pengurus Aston Villa bekas Sherwood.

“Tanpa sebarang keraguan, mereka jauh ke depan. Tiada siapa yang mendekati mereka.

“Man City pasti akan memenangi Liga Perdana tahun ini kerana mereka mempunyai skuad yang terbaik, mereka telah kuat sejak musim lalu dan mereka telah mendapat pengurus terbaik yang pernah ada dalam permainan, pada pendapat saya dalam sejarah baru-baru ini.

“Malangnya bagi semua orang, mereka(Liverpool) tidak akan kerja mereka.”

Dan Bellamy bersetuju bahawa pasukan Guardiola akan mempunyai terlalu banyak untuk Liverpool.

“Tiga minggu lalu saya duduk di sini memikirkan ia akan menjadi antara City dan Liverpool tetapi kini saya memberitahu anda bahawa ia akan menjadi Man City,” kata Bellamy, yang pernah bermain untuk kedua-dua kelab. “Mereka akan menang.”

“Saya fikir City akan menang dengan antara lima-sepuluh mata.”

Selepas kedua-dua pasukan, Liverpool dan Manchester City menang dalam perlawanan peringkat kumpulan di Liga Juara-Juara, kedua-dua pasukan itu akan kembali ke Liga Perdana hujung minggu ini.

Liverpool akan menantikan kedatangan Cardiff ke Anfield sementara City mara ke Tottenham pada hujung minggu ini.

Ditulis untuk : Liverpool Malaysian Reds
Sumber : Daily Star

Post Author: Wade Wilson