Vincent Kompany ‘yakin’ Liverpool Akan Menang Semua Baki Permainan Liga Perdana

Kapten Manchester City, Vincent Kompany percaya pasukannya harus sempurna dalam perlawanan akhir musim ini, kerana dia tidak menjangkakan Liverpool akan menurunkan mata lagi dalam perlumbaan gelaran Liga.

City mendahului liga dengan satu mata di hadapan The Reds dan masing-masing tinggal 8 lagi perlawanan Liga Perdana.

Menurut GOAL, warga Belgium itu berkata:

“Kami tidak boleh meminta lebih banyak lagi pada peringkat musim ini tetapi kami yakin bahawa Liverpool akan memenangi setiap perlawanan yang akan datang sehingga akhir musim.

“Kami tahu betapa besar tugas di hadapan kami dengan permainan besar yang masih ada dan perlawanan sukar terhadap mana-mana pasukan. Kami semua relax dan tenang, kami tidak terbawa-bawa.”

City menang 3-1 menentang Watford sebelum The Reds menewaskan Burnley 4-2, jadi anda berada dalam perlumbaan tajuk.

Melihat baki perlawanan, Liverpool boleh dikatakan mempunyai jadual yang lebih mudah berbanding City.

Empat permainan akan datang adalah melawan pasukan yang berada di kedudukan bawah jadual, sementara dua perlawanan paling sukar mereka adalah – pertandingan menentang Tottenham Hotspur dan Chelsea-namun kedua-dua perlawanan akan berlangsung di Anfield.

City juga bakal menjadi tuan rumah berdepan Spurs, namun mereka masih perlu pergi ke Old Trafford untuk menghadapi Manchester United. Mereka juga akan menentang Leicester City dan Crystal Palace, di mana kedua-dua pasukan itu pernah menewaskan mereka pada bulan Disember lalu.

City telah memenangi 24 daripada 30 perlawanan liga mereka dalam kempen ini, sementara Liverpool mempunyai 22 kemenangan. Pada 17 March ini, Liverpool bakal berdepan Fulham manakala City akan bertemu Swansea City dalam perlawanan FA Cup sebelum menyambung perlumbaan Liga Perdana mereka.

Admin: Liverpool dan City masing-masing mempunyai kekuatan dan kekurangan dalam perlumbaan gelaran musim ini. Kemenangan ke atas Bayern dalam perlawanan UCL awal pagi tadi pastinya membekalkan semangat buat pemain dan peminat Liverpool. YNWA

Ditulis untuk : Liverpool Malaysian Reds

Sumber : BleacherReport/Goal/SkySport

Post Author: Wade Wilson