Jamie Carragher – Perbezaan Liverpool Antara Sebelum Dan Selepas Bermain di Pentas Final Liga Juara-Juara

Jamie Carragher telah membuktikan dirinya sebagai seorang legenda semasa kariernya di Anfield dengan menjulang pelbagai trofi. Antara tahun 1997 dan 2013, beliau berjaya membuat 713 penampilan dan meraih tujuh pengiktirafan utama, termasuk Piala Eropah.

Pada tahun 2005, pengembaraan Liverpool ke Istanbul ditemani dengan lagu, ‘Ring of Fire’, sebuah lagu yang mengisahkan asal-usul bapa Jamie, yang telah berkumandang merentasi Eropah.

Berbalik ke dunia realiti, pada Mei lalu, Klopp mara ke Kyiv dengan gelombang anthem termasuk beberapa lagu Kop, terutamanya lagu penuh bersemangat – Allez, Allez, Allez. Koir Kop telah kembali bertenaga. Mereka adalah orang yang bersemangat dan berkeyakinan tinggi.

Carragher bersetuju dan menyatakan bahawa kekalahan kepada Real Madrid di Ukraine adalah perkara yang tidak dijangka, jika dibandingkan dengan apa yang dilalui (oleh pasukan Liverpool pada musim UCL lepas) – musim yang penuh dengan drama dan magis.

Bagi Jamie, Kyiv lebih banyak kepada sebuah perjalanan daripada destinasi dan, walaupun kekalahan yang menyakitkan (dan menjadi lebih teruk dengan kecederaan Mo Salah), kita telah mengembara ke benua itu dan mencipta satu bab baru dalam sejarah kelab Pengembaraan Eropah.

Ramai di antara kita tertanya-tanya jika sebahagian euforia di kalangan penyokong berpunca daripada fakta bahawa Kyiv tidak pernah terasa seperti pengakhiran buat sesuatu, tetapi lebih seperti sebuah permulaan.

Jamie berkata “Kita menyukai Klopp, mencintai bola sepak yang kita mainkan. Okay, kami belum memenangi trofi lagi, tetapi kami mempunyai masa yang hebat, dan saya hanya berfikir orang itu perlukan sedikit suntikan. “

“Saya fikir pasukan ini adalah yang terbaik yang kami miliki selama lebih dari 30 tahun. Saya benar-benar percaya itu.

“Saya fikir ia akan dibuktikan dalam musim ini, dengan Van Dijk berada di sana semusim penuh dan penjaga gol terhebat masuk. Saya masih fikir kita kekurangan sesuatu di bahagian tengah, tetapi diharapkan [Nabi] Keita akan mengisi kekosongan itu .

“Ini lebih baik daripada mana-mana pasukan yang saya mainkan. Maksud saya, yang kami bermain pada tahun 2009 adalah hebat dan saya fikir mereka pasti lebih bagus.”

“Walaupun Klopp tidak memenangi apa-apa selama dua atau tiga tahun lagi, saya tidak akan menyingkirkannya,” tegasnya. “Apa yang saya katakan adalah Guardiola mungkin hanya ada dua hingga empat tahun. Ulasnya lagi, “Dia sangat sengit. Jadi, naikkannya. Saya tidak mengatakan Pep lebih baik daripada Jurgen. Saya rasa dia ada sesuatu yang istimewa. ”

Apabila Klopp tiba di Anfield 3 tahun lalu , terdapat persetujuan di kalangan penyokong dan dunia bola sepak bahawa Liverpool telah menolak satu rampasan kuasa. Beliau adalah pengurus terbaik yang ada, dan dianggap secara meluas sebagai kelab yang sempurna.

“Saya mungkin salah, tetapi saya tidak fikir mereka(pemilik kelab Liverpool). Apa yang saya katakan ialah, jika Liverpool melepaskan Klopp, mereka tidak akan mendapat sesiapa pun untuk menyamai empat pengurus teratas dalam Liga Perdana. Tetapi, mereka ada orang yang sepadan dengannya sekarang. ”

“Saya fikir anda harus memahami bagaimana Klopp begitu berdaya saing antara enam teratas,” jelasnya. “Tidak memenangi sesuatu bukan penanda aras seseorang. Sekiranya seseorang tidak mendapat empat teratas, kita terus ‘memecatnya’.

FSG pastinya telah menunjukkan kepercayaan kepada Klopp, dengan melanjutkan kontraknya dan menyokongnya dengan dana dalam pasaran pemindahan. Walau bagaimanapun, adakah dalam permainan moden, ada ruang untuk kesabaran yang Carragher impikan. Adakah penyokong dapat hidup tanpa piala untuk dua atau tiga musim lagi? Carragher fikir ada banyak kebaikan yang akan ditinggalkan oleh Jurgen Klopp.

Sebagai kesimpulannya, pendapat Carragher adalah:

“Kami memerlukan sedikit kualiti di bahagian tengah, saya fikir. Itu sahaja. Mungkin dia(Klopp) akan meninjau semula pada bulan Januari. “Carragher melihat kecederaan Adam Lallana dan Alex Oxlade-Chamberlain meninggalkan Liverpool seakan kekosongan sedikit.

“Saya hanya melihat pada bahagian tengah itu dan saya fikir kita kehilangan pemain jenis Coutinho. Jelas sekali, kami telah cuba untuk mendapatkan Fekir, jadi kami jelas mencari orang seperti itu.

“Kami cuba bersaing dengan City, dan saya melihat, mereka mempunyai De Bruyne dan Silva di sana. Saya tidak fikir kita mempunyai pemain seperti itu.

“Kami mempunyai pelbagai jenis pemain dan kami tidak bermain sama seperti mereka. Tetapi, sekarang di Anfield, anda memerlukan seseorang untuk membuka pasukan dan melakukan sesuatu yang sedikit licik.

“Hanya itu yang saya bimbang dengan skuad ini, tetapi selain itu, saya fikir ini boleh menjadi skuad terbaik Liverpool selama 30 tahun yang lalu.”

Sekiranya pandangan Jamie betul, kita bakal menjalani satu perjalanan luar biasa sepanjang musim ini.

 

Ditulis untuk : Liverpool Malaysian Reds
Sumber : This Is Anfield (temubual oleh Jeff Goulding)

Post Author: Wade Wilson