Pep Guardiola Gembira Liverpool Membuatkan Anak Buahnya Peka Dalam Perlumbaan Kejuaraan Liga Perdana Inggeris

Pengurus Manchester City, Guardiola menyamakan pasukan Jurgen Klopp dengan situasi lalu di mana skuad Real Madrid memaksa pasukannya, Barcelona untuk mengekalkan taraf mereka di Sepanyol.

Permulaan teguh Liverpool pada musim ini menjadikan pemain-pemain Manchester City sentiasa peka dan berhati-hati, kata Pep Guardiola.

City kini mendahului Liga dengan perbezaan dua mata yang ketara dengan Liverpool menduduki tempat kedua dan bos Etihad gembira melihat pesaing yang begitu kuat – menyamakannya ke zamannya di Sepanyol.

Dan pada musim ini, pengurus itu berkata: “[Pemain saya] tahu, saya tidak memberitahu mereka tetapi mereka tahu betapa kuatnya Liverpool, dan mereka tahu bahawa kami tidak boleh kehilangan mata kerana jika kami melakukannya maka Liverpool akan menjuarai liga.

“Anda boleh mengatakan Liverpool, juga Chelsea atau Tottenham pada masa itu, Arsenal pun. Untuk bersaing, anda memerlukan pemain lawan yang sengit dan musim ini kami ada(pesaing) di sini dan di Eropah. ”

City membelasah West Ham 4-0 pada hujung minggu, sementara Liverpool mengalahkan Watford 3-0 untuk mengekalkan kejuaraan tanpa kalah musim ini.

Namun, Chelsea kehilangan kedudukan dalam perlumbaan apabila mereka meleburkan rekod 12 perlawanan tanpa kekalahan apabila tewas menentang Tottenham di Wembley.

Ditulis untuk : Liverpool Malaysian Reds
Sumber : Echo/ TalkSport

Post Author: Wade Wilson